joi 15 noiembrie 2018,
REIKI CENTER Oradea

100 reguli de baza pentru pastrarea sanatatii

100 reguli de baza pentru pastrarea sanatatii

Regulile generale 1-20 – somnul, medicamentele, sângele, energia, mintea, , toxinele, convalescența

Somnul este primul element al conservarii vietii

1. Amintiţi-vă că somnul este primul element al conservării vieţii. Intervalul optim de somn este între orele 21 şi 3, în acea parte a zilei care corespunde cu anotimpul iernii (facând o paralelă între ciclul circadian şi cel anual). Iarna este anotimpul responsabil cu conservarea; dacă iarna nu se conservă ceea ce este necesar, atunci primăvara şi vara viaţa nu mai înfloreşte şi nu mai creşte, ceea ce înseamnă că lipsa somnului la momentul oportun va diminua spiritul a doua zi.

2. Orice fel de medicament, chinezesc sau occidental, are numai efect temporar deoarece el tratează numai suprafaţa bolii, numai simptomele ei, nu şi rădăcinile. Toţi pacienţii suferă din motivul că trăiesc în mod greşit. Dacă aceste greşeli nu sunt eliminate, fructele lor se vor face din nou resimţite prin alterarea stării de sănătate. Motivele îmbolnăvirilor nu trebuie căutate în afară ci în interior. Pacienţii trebuie să se bazeze pe propriul sistem de vindecare pentru a-şi depăşi bolile, promovând o inimă şi o minte pline de bunătate şi puritate. Aceste lucruri cu privire la cauzele îmbolnăvirilor sunt adevărate atât în cazul oamenilor cât şi al animalelor.

3. Corectaţi-vă concepţia că medicamentele scumpe sau intervenţiile chirurgicale scumpe ajută mai bine la vindecarea bolilor. Având idei corecte puteţi lua decizii corecte, vă veţi comporta corect şi veţi putea preveni multe boli.

4. Oamenii au toată înţelepciunea de care au nevoie, cu siguranţă nu una învăţată din cărţi ci dintr-o inimă sinceră şi o minte pură şi liniştită (bodhi)

5. Omul este fiinţa spirituală cu cea mai bună structură dintre toate vieţuitoarele. Starea generală de sănătate a unui om este definită la naștere. Ea depinde foarte mult de buna funcţionare a mecanismelor de reglare ale corpului şi de sistemul propriu de vindecare şi mai puţin de factorii externi care nu pot avea decât un rol de susţinere.

6.  Majoritatea fenomenelor care sunt considerate drept boli nu sunt decât simple fenomene de curăţire, de eliminare a toxinelor, de restabilire a unui echilibru şi a unei sănătăţi mai bune şi, prin urmare, ele reprezintă o stare normală care nu ar trebui combătută pentru a o elimina. Mai degrabă, atunci când oamenii se îmbolnăvesc, ei ar trebui să urmărească cu prioritate să elimine orice fel de resentimente şi emoţii negative, să îşi stabilizeze mintea, să nu facă eforturi fizice şi să nu consume hrană grea sau băuturi iritante (alcool, cafea). Atunci când mintea este stabilă energia începe să circule mai uşor prin şi, în consecinţă, sângele devine mai viguros şi mai vibrant iar cele o sută de boli sunt cu uşurinţă dizolvate.

7. Trebuie menţinută în principal sănătatea a două elemente: a) sângele şi energia care trebuie să fie suficiente şi b) libera circulaţie a energiei qi prin sistemul de meridiane, incluzând aici sistemul de vase sanguin şi sistemul excretor (trebuie menţionat aici că medicina chinezească clasifică părţile corpului după funcţie, nu după structură – spre exemplu rinichii sunt formaţi din întregul aparat excretor şi reproductiv deoarece energia lor guvernează excreţia lichidelor şi sistemul reproductiv; desigur că în acest sistem rinichii aşa cum îi înţelegem în occident sunt componenta principală de unde şi traducerea termenului chinezesc prin cuvântul “rinichi”)

8.  Menţinerea unei stări adecvate a sângelui şi energiei se face prin:

  • hrănire adecvată (suficientă şi de calitate)
  • secreţie sănătoasă de bilă
  • în perioada de timp dintre lăsarea întunericului şi ora 1:40 dimineaţa (calculat după ora de iarnă) nu trebuie făcută nici o activitate ci corpul trebuie să fie relaxat
  • în intervalul de timp menţionat cel mai bine este să avem un somn de bună calitate (pentru a oferi ocazia sistemului nervos vegetativ să lucreze)
  • abordarea unor obiceiuri sănătoase (fără fumat, activitate sexuală exagerată, alcool în exces, stări emoţionale negative)

9.  Pentru menţinerea adecvată a meridianelor energetice este necesară o minte pură şi calmă. Cele şapte emoţii şi cele şase dorinţe nu fac decât să strice acest echilibru al minţii, sabotând prin aceasta funcţionarea normală a meridianelor

10.  Pentru menţinerea unei bune sănătăţi nu trebuie numai să amplificăm şi să echilibrăm sângele şi energia din corp ci să realizăm şi economii prin reducerea consumului de sânge şi energie, altfel la sfârşitul zile constatăm că nu am realizat prea multe

11.  Cantitatea de hrană trebuie neapărat să fie bine controlată. Organele reprezintă o linie de fabricare a energiei qi în sânge, iar hrana reprezintă materia primă. Capacitatea de procesare este limitată şi de aceea excesul de hrană nu numai că nu va produce mai mult qi ci va mări cantitatea de reziduuri din corp şi va consuma qi suplimentar pentru a le procesa

12.  Sângele, chiar şi foarte sănătos fiind, trebuie să circule bine prin corp. Exerciţiile fizice pot să ajute acestui scop însă, pe de altă parte, ele şi consumă o parte din energie. Ideal pentru sănătate este să se obţină o stare numită microcirculaţie (song jing) adică de relaxare şi calm în tot corpul.

13.  Cu cât cantitatea de reziduuri din corp este mai mare, cu atât mai multă energie se consumă pentru a le elimina şi cu atât mai mult se blochează meridianele energetice şi vasele de sânge. Astfel se stabileşte un cerc vicios care este de fapt chiar mecanismul de îmbătrânire. Prin urmare cine vrea să rămână tânăr şi sănătos va trebui:

  • să reducă volumul reziduurilor din corp
  • să crească permeabilitatea şi vitalitatea meridianelor şi a vaselor sanguine
  • să amplifice sângele şi energia sa în corp

14.  Întotdeauna este mult mai bine să avem încredere în simţămintele proprii decât să avem încredere în teste clinice şi în tot felul de cifre despre medicamente. Dacă totuşi se impune să alegem un medicament este absolut necesar să aflăm mai întâi tot ce se poate şti despre el şi să privim lucrurile cu înţelepciune înainte de a-l folosi.

15.  Sănătatea bună începe cu o minte curată. Pentru a ne reface sănătatea şi curaţenia minţii este necesar să medităm, să acordăm timp pentru refacere. Budiştii cred că a studia budismul aduce probabil cea mai mare plăcere posibilă în viaţă.

16.  Un om cu o boală cronică ascunsă şi care nu simte şi nu ştie că este bolnav va manifesta simptome de îmbolnăvire abia atunci când va acumula o cantitate suficientă de sânge şi energie în corp. De aceea uneori practicanţii manifestă, atunci când ajung la anumite nivele, fenomene de boală. Aceste fenomene nu trebuie să îngrijoreze şi ele se depăşesc practicând qi gong static şi meditaţie pentru a creşte şi mai mult sângele şi energia din corp, ceea ce va scurta la maxim perioada de boală.

17.  A merge împotriva regulilor de conservare a vieţii nu înseamnă neapărat o îmbolnăvire imediată, însă atunci când comportamentul prost devine obicei şansele de îmbolnăvire cresc foarte mult. Aici situaţia seamănă cu cea din trafic: dacă nu respecţi regulile de circulaţie nu înseamnă că faci imediat accident, însă este evident că riscurile devin foarte mari

18.  De ce se spune că trebuie să lăsăm mereu o anumită senzaţie de foame, să nu ne hrănim niciodată până la saţietate? Se pare că este extrem de sănătos să lăsăm un mic vid în stomac (în fapt se recomandă să se mănânce numai în jur de 60% din ). Acest mic “vid” este elementul spiritual al nutriţiei, care ne va menţine în permanenţă treji şi sănătoşi şi ne va permite conectarea cu spiritele înalte din univers. Acesta este modul inteligent de utilizare a vidului (care este în fapt ling) pe care taoiştii îl promovează.

19.  Fiecare aliment consumat trebuie să conţină energie qi într-o anumită măsură. Dacă ingerăm alimente fără energie, atunci nu vom face decât să stimulăm un foc fals în organism, care în loc să ne hrănească ne va consuma şi mai mult resursele proprii. În plus acest foc fals produce îmbolnăvirea organelor şi reprezintă motivul cel mai des întâlnit pentru bolile omului modern

20.  Legea convalescenţei: se stă liniştit în poziţie de cultivare sau pentru bolile mai grave se stă întins în pat, se uneşte mintea cu trupul ca şi cum ele s-ar topi într-o singură entitate. Nu se utilizează nici un pic de forţă ca şi când nici nu ar exista vreo forţă în corp. Respiraţia se menţine naturală, inima nu se agită cu emoţii. Mintea stă liniştită, apoi se coboară în centrul tălpilor. Aceasta este postura care coboară elementul foc şi urcă elementul apă în corp, ceea ce face ca sângele să circule foarte uşor şi vindecarea să apară în cel mai scurt timp posibil.

Regulile generale 21-40 – pivotul, intuiția, dezordinea, emoțiile, inima, mintea, cinci elemente, energia qi, meridianele, cultivarea vieții

Odată liniştit devii binevoitor; odată bineviotor fiind poţi trăi o viaţă lungă. A trăi mulţi ani este o fericire perfectă.

21.Amintiţi-vă cum este atunci când gândind lejer şi cursiv deodată ne vine o idee. Elementul cheie nu este neapărat o acumulare de cunoştinţe ci este ceva inefabil, ca un punct, ca un catalizator care odată atins declanşează o întreagă reacţie în lanţ. Profesorul predă elevilor, medicul vindecă boli, toate acestea nu sunt decât încercări de a atinge şi activa catalizatorul din mintea elevului sau a pacientului. Cu toate acestea, pentru a obţine reacţia este necesară şi o etapă de acumulare. Hidrogenul nu va face explozie în prezenţa scânteii decât dacă ajunge la o anumită concentraţie în aer. Orice lucru din lume posedă un gen de cheie care îl activează. În ceea ce priveşte vindecarea este esenţială descoperirea rădăcinii bolii şi implicit a cheii vindecării.

22.  Multe descoperiri şi invenţii importante nu s-au bazat în exclusivitate pe acumulare de cunoştinţe şi pe cărţi. Dacă o persoană cu mai puţină educaţie are totuşi o minte deschisă şi este mai luminat, ea poate descoperi adevărata natură a lucrurilor mult mai uşor decât o altă persoană foarte educată dar cu mintea mai închisă.

23.  În viaţă cel mai periculos lucru care poate exista este dezordinea. Dacă inima şi mintea devin dezordonate poţi ajunge foarte uşor la probleme, atât în exterior (răniri, accidente) cât şi interior (sânge şi energie deranjate). Iritaţia, anxietatea, mânia, , bucuria extremă, tristeţea, îngrijorarea, distracţia şi suspiciunile – toate acestea provin de la dezordinea interioară. Dezordinea este rădăcina celor o sută de boli şi a vieţii scurte. Nu numai atunci când ne vindecăm trebuie să cultivăm ordinea, ci şi în viaţa normală de zi cu zi.

24.  Ura şi mânia vor răni ficatul, sexul exagerat va răni rinichii, prea multă mâncare va răni stomacul şi splina, gândirea obsesivă va răni splina, planificarea neîntreruptă va răni inima.

25.  În toate cazurile, originea bolilor fizice se află în inimile/minţile goale şi în energie qislabă. Această condiţie provine mereu de la mintea şi spiritul yang (hun) agitate, de la neajunsurile corpului fizic şi din apariţia multor soiuri de anxietate: goana după mâncare, după succes, după avere, după fericire. Aceste lucruri sunt suficiente pentru a induce boli. Iar atunci când dorinţele nu sunt împlinite apare aversiunea (mânia). Dorinţele şi mânia fac mintea agitată şi qi-ul tensionat, vezica biliară nervoasă şi ficatul excitat. Cele şase meridiane tremură, cele cinci organe sunt supraîncărcate. Imediat ce unele influienţe exterioare intră în corp, bolile sunt declanşate.

26. Când oamenii doresc să atingă vârste înaintate ei trebuie să scape neapărat de boli. Pentru aceasta ei trebuie să înţeleagă modul corect de folosire a energiei qi. Pentru a înţelege modul de utilizare a energiei qi ei trebuie să îşi cultive natura interioară. Calea de cultivare a naturii interioare este aceea de a echilibra mintea şi inima.

27.  Oamenii primesc cele cinci elemente pentru a se naşte în această lume, astfel corpul fizic este dominat de energia qi. Dacă energia qi este deficitară atunci apar bolile. Dacă energia qi este obstrucţionată, iarăşi apar bolile. Pentru a vindeca orice boală mai întâi vindecă energia qi.

28.  Energia qi pune în mişcare sângele, iar sângele tonifică energia qi. Ele sunt două dar totuşi sunt una. Dacă oamenii stau de veghe pentru o lungă durată de timp ei îşi rănesc sângele. Dacă dorm prea mult îşi rănesc energia qi. Dacă stau în picioare prea mult îşi rănesc oasele; dacă merg prea mult timp îşi rănesc muşchii. Dacă se angajează în excesele celor şapte emoţii şi şase dorinţe ei îşi rănesc energia qi primordială (yuan qi) precum şi inima şi rinichii. În timp ce inima şi rinichii îşi măresc reciproc focul, energia yang perfectă este diminuată.

29.  Pentru a vindeca bolile celor cinci organe trebuie tonificată energia qi. Rinichii sunt în mod particular importanţi pentru aceasta. Cel mai bine energia qi este tonificată prin nemişcarea inimii şi a minţii, deoarece imediat ce ele mişcă ficatul se excită şi cele şase meridiane tremură şi devin agitate. Atunci apa perfectă se diminuează. Inima este ca o elice şi se mişcă imediat cu vântul. Când suflă vântul focul se înteţeşte, apa se evaporă şi pământul se diminuează.

30.  Când mintea-inimă este stabilizată şi spiritul unificat pacientul poate fi vindecat. Credinţa puternică şi concentrarea minţii crează armonie şi cele o sută de boli pot fi vindecate. Acesta este, în cele din urmă, efectul spiritului.

31.  Pacienţii sunt de două tipuri: primii au o circulaţie bună pe meridiane dar nu au suficientqi. Consecinţa sunt durerile mai ales pentru că nu este suficientă energie pentru a digera corect hrana (efect supranumit foc fals), ceea ce produce haos în meridiane, energia mergând aleatoriu şi ciocnindu-se la un moment dat de blocaje producând dureri în zona de impact. Consumul de medicamente în acest caz poate avea unele rezultate. A doua categorie are blocaje pe meridiane, iar qi-ul nu se poate adăposti nicăieri. Pacienţii par sănătoşi multă vreme şi nu pot fi prea uşor diagnosticaţi, dar o dată găsită vreo boală se constată că acea boală este de obicei foarte gravă. În acest caz medicamentele dau rezultate foarte slabe şi lente sau pur şi simplu nu dau nici un rezultat.

32.  Cel mai înalt scop al medicinii tradiţionale chinezeşti este cultivarea vieţii. Cel mai înalt mod de a cultiva viaţa este acela de a cultiva mintea şi inima. Din acest motiv atunci când vorbim despre cultivarea vieţii practicanţii inferiori îşi vor cultiva corpurile, cei medii îşi vor cultiva energia qi iar cei superiori îşi vor cultiva mintea şi inima. Examinarea oamenilor se face similar: a privi la corp nu este la fel de folositor ca a privi la qi, iar a privi la qi nu ajută la fel de mult ca a privi la minte şi la inimă.

33.  Când mintea şi inima nu sunt împăcate emoţiile şi natura interioară sunt grăbite şi rebele – cauza primordială a îmbolnăvirilor şi a morţii. Prin urmare calmarea minţii este primul pas spre ocrotirea vieţii. Mintea şi inima pot controla toate celelalte aspecte. Astfel, atunci când mintea şi inima sunt stabile, energia qi este armonioasă, sângele circulă bine; atunci când esenţa este suficientă şi spiritul este luminos, toate părţile interne sunt puternice şi viguroase şi diversele boli se dizolvă natural. Prin urmare pentru vindecarea bolilor omul trebuie să facă o prioritate din gestionarea corectă a minţii şi a inimii.

34.  Vântul şi frigul, yin şi yang, căldura şi umezeala – toate pot provoca boli în oameni. Dacă imunitatea este slăbită, ele pot profita de golul creat şi pot intra în corp. De aceea există multe boli acolo unde corpul este slăbit. Oamenii bogaţi au ceva protecţie prin haine, mâncare, adăpost şi aşa mai departe. Oamenii săraci de asemenea au rezistenţă când au suficient qi, spiritul luminos, pielea groasă şi aşa mai departe, creând bariere pentru intrarea în corp a acestor agenţi externi. Pe de altă parte oamenii bogaţi au tendinţa să mănânce mult şi dulce, rănindu-şi stomacele şi dinţii. Oamenii săraci suferă adesea de foame şi nu mănâncă prea variat, de aceea au tendinţa să capete boli intestinale. Bogaţii pot să aibă multe obligaţii şi au energia qi foarte iritată. Săracii muncesc din greu şi nu se îmbolnăvesc prea repede. Atunci când bogaţii sărăcesc rezistenţa lor creşte datorită lipsei de protecţie, iar când săracii se îmbogăţesc, rezistenţa lor scade iar spiritul slăbeşte.

35.  Atunci când cineva îşi revine după o boală grea este indicat să nu îşi spele picioarele şi să nu facă băi.

36.  Pentru a atinge viaţa lungă şi lipsa de boli omul trebuie să-şi întărească corpul fizic. Pentru a întări corpul fizic trebuie echilibrată esenţa (jing), energia qi şi spiritul (shen). Pentru a realiza aceasta trebuie eliminate toate frustrările şi agitaţia. Pentru a le controla pe acestea din urmă prima dată se munceşte din greu pentru stăpânirea minţii şi a inimii şi pentru a transforma cele trei otrăvuri ale poftei, aversiunii şi ignoranţei. Odată ce ai scăpat de acestea trebuie învăţat controlul minţii şi al inimii. Totuşi doar vorbind despre percepte fără a le utiliza în practică şi încă să speri să ajungi la înţelepciune nu diferă cu nimic de alte moduri de a rămâne ingnorant. Dacă chiar doreşti să atingi înţelepciunea prima dată trebuie urmărită stabilitatea internă. Iar pentru aceasta trebuie practicată meditaţia.

37.  Odată liniştit devii binevoitor; odată bineviotor fiind poţi trăi o viaţă lungă. A trăi mulţi ani este o fericire perfectă.

38.  Toate metodele de cultivare a corpului şi a minţii au două aspecte cheie: renunţarea şi contemplarea trecutului. Renunţă la cuţitul măcelarului, stai ferm cu picioarele pe pământ şi devino un Buddha. Oceanul suferinţelor nu are sfârşit, aşa că priveşte mereu înapoi către ţărm. Tot ceea ce trebuie să faci este să renunţi şi să priveşti înapoi o dată cu adevărat şi toate bolile tale se vor vindeca pe loc – aceasta este denumită în mod eronat “ spontană”. Aceasta este în fapt viaţă nelimitată.

39.  Oamenii care nu sunt atenţi la minţile şi la inimile lor au inimile obosite şi ficaţii excitaţi. O inimă şi o minte neglijate înseamnă că eşti prea plin şi nu există suficient spaţiu gol. În această situaţie nu poţi controla focul generat de lemn (ficat) şi în acest caz energia qi a ficatului se acumulează şi se revarsă peste pământ (splină şi stomac) care se îmbolnăveşte. Mai apoi digestia suferă şi apar insomniile. Dereglarea pământului duce la dereglarea apei iar rinichii pierd energie. Atunci când apa nu este suficientă focul este iarăşi înteţit. Cum inima şi rinichii sunt foarte apropiaţi, energia qi a inimii este slăbită şi mai mult şi plămânii sunt atunci afectaţi. Astfel diversele părţi ale corpului sunt interconectate: dacă una se mişcă toate se mişcă cu ea, toate suferă. Totuşi începutul rezidă în distorsionarea minţii şi a inimii, prin urmare cura este reprezentată de calmarea lor. Pe măsură ce mintea se calmează omul descoperă spontan claritatea. Prin urmare efortul cheie constă în a sta aşezat şi în tăcere (meditaţie).

40.  A sta aşezat cu picioarele încrucişate în tăcere perfectă este un mod de a linişti mintea şi inima. Când există această linişte, spiritul este împăcat. Când spiritul este împăcat energia qi devine suficientă. Când energia este suficientă sângele străluceşte şi energia curge vibrant. Atunci chiar dacă există boli omul poate scăpa de ele foarte uşor. Dacă există deficienţă se poate tonifica energia până la împlinire; dacă deja există suficientă energie ea poate fi amplificată chiar şi mai mult. Omul poate scăpa de boli acum şi poate preveni reinstalarea lor în viitor. Acesta este cel mai mic beneficiu care survine în urma amplificării energiei. De asemenea când mintea şi inima sunt împăcate spiritul (shen, spiritul yang) radiază şi se roteşte în jurul spiritului nemuritor (ling, spiritul yin), care în schimb linişteşte şi face mintea şi mai subtilă. Observând centrul spiritual al fiinţei (ling) şi văzând adevărul acestuia toate fenomenele exterioare devin clare şi omul vede principiile universale ale naturii. Atunci apare o detaşare mai profundă faţă de cele lumeşti şi fiinţa nu va mai fi agitată aleator. Văzând proiecţiile ea rămâne impasibilă şi poate depăşi orice, atingând în mod natural o stare în care nu mai există subiect şi obiect sau o părere unilaterală despre nimic. Atunci fiinţa poate folosi cu măreţie spiritul nemuritor (ling) şi poate obţine eliberarea.

Regulile generale 41-60 – frustrarea, insomnia, vremea amiezii, trezirea, capacitatea de autovindecare, lăcomia, respirația

Prin inhalare oamenii împing aerul în plămâni şi întreg corpul împinge afară energia qi internă. Prin exhalare oamenii absorb energie subtilă de la Cer

Când oamenii se îmbolnăvesc de obicei se supără şi dezvoltă multă mânie şi frustrare în minte şi inimă. În acele momente este esenţial să calmeze orice simţ şi să permită minţii să se liniştească şi să se stabilizeze. Făcând astfel omul poate să o re-echilibreze uşor şi curând sănătatea este redobândită.  Numai când mintea este calmă energia qi poate curge corect şi numai când se petrece aceasta poate surveni vindecarea. Altfel mintea devine rebelă, focul se intensifică în corp, energia ficatului scade şi boala se agravează. Când mintea şi spiritul sunt liniştite şi unite, sângele şi energia qi circulă sănătos prin întregul corp şi crează o stare radiantă. În ceea ce priveşte inima-minte există două părţi: una este mintea perfectă sau adevărată, cealaltă este mintea distorsionată. Mintea perfectă este ca apa, mintea distorsionată este ca valurile. Valurile apar şi se mişcă din cauza vântului şi numai când vântul se opreşte valurile se pot linişti. Să fii seren şi fără gânduri – aceasta este mintea fără minte.

Dacă nu poţi dormi în miezul nopţii este din cauza lipsei de energie (qi de tip apă) la rinichi. Inima şi rinichii sunt corelate strâns, aşa că atunci când apa este deficientă, focul (energia qi a inimii) devine excitat. Această stare de lucruri poată să rănească spiritul (shen)

Dacă îţi vin o mulţime de gânduri când încerci să dormi noaptea şi nu te poţi calma nu este bine să te agiţi şi să frămânţi perna urmărind aceste gânduri. În acest mod veţi pierde mult spirit (shen)

Ora prânzului corespunde cu activitatea inimii. Aşezaţi-vă un sfert de oră şi închideţi ochii meditativ, cultivând energia inimii. În acest fel vă întăriţi mintea-inima şi energia ei.

Treziţi-vă între 3 şi 5, masaţi punctul Yin Shi (situat deaspura genunchiului pe meridianul stomacului) şi fiţi atenţi să nu vă mâniaţi sau să nu vă supăraţi pentru că puteţi îmbolnăvi ficatul sau plămânii

Toate variatele treburi ale oamenilor îşi au rădăcina în esenţă (jing) şi spirit (shen). Iar declinul sau amplificarea, slăbirea sau întărirea lor sunt complet dependente de minte şi inimă, de stabilitatea spiritului, de lipsa agitaţiei. Chiar şi un grad mic de agitaţie este suficient să blocheze rezultatele celor mai bune eforturi

În viaţa umană curgerea liberă a sângelui şi a energiei qi are cea mai mare importanţă. Dacă există un blocaj acesta poate cauza o oprire a circulaţiei sanguine în zonă ceea ce poate conduce în schimb la ulcere, cancere şi tot felul de alte boli. Toate provin din lipsa curgerii fluente a energiei qi şi a sângelui. Din punctul de vedere al energiei qi, circulaţia corectă stă pe primul loc ca importanţă. Din punctul de vedere al sângelui, vasele saungine deschise şi permeabile crează o stare vibrantă. Toate cele o sută de boli provin de la obstrucţionarea circulaţiei energiei qi. Când energia qi este blocată, primul organ care suferă este ficatul. Soluţia constă în transformarea şi deblocarea energiei qistagnante. Pentru a realiza aceasta există două căi:

căutarea cauzei rădăcină în minte şi inimă; atunci când mintea este golită totul se transformă în bine în mod natural

utilizarea de medicamente şi masaj poate ajuta la deblocare, permiţând energiei qi să îşi reia fluxul liber

Cultivarea corpului şi vindecarea bolilor nu poate fi grăbită. Aceasta este din cauză că prin grăbirea naturii interne şi amplifică focul ceea ce diminuează energia qi. Întorceţi-vă şi renunţaţi la frumuseţe. Mergeţi pe drumul vostru şi nu tânjiţi după mai multe. Orice lăcomie înseamnă o lipsă de constanţă, de ritm, deci o grăbire a naturii interne. În acest mod cele o sută de boli se nasc din lăcomie şi orice creştere a lăcomiei înseamnă o creştere a bolilor şi a suferinţei.

Inima aparţine focului; rinichii aparţin apei. Inima şi rinichii sunt interconectate strâns. Când focul şi apa sunt bine echilibrate, un abur de energie qi se ridică în corp. Fiecare parte a corpului se mişcă atunci şi poate deveni pe deplin sănătoasă. Se poate recunoaşte starea aceasta de sănătate privind limba. Limba nu poate trăi fără apă, de aceea caracterul chinezesc pentru limbă combinat cu cel pentru apă înseamnă viaţă. Pe limbă se poate observa starea de sănătate a fiecărei părţi din corp, chiar dacă bolile sunt uşoare sau serioase, şi se poate observa chiar şi prezenţa vieţii şi a morţii în corp.

Calea de autovindecare dintr-o boală serioasă:

Nu te teme de moarte ci fii ferm convins nu numai că boala poate fi înlăturată dar şi că corpul poate deveni excepţional de sănătos şi că poţi atinge o viaţă foarte lungă. Motivul acestei posibilităţi este miezul corpului care deţine o capacitate foarte specială de autocorecţie. Acestea nu sunt doar simple vorbe de consolare.

Crede că chiar şi fără medicamente şi fără alimente speciale corpul tău deţine în interior o metodă măreaţă şi minunată de eliminare a bolilor şi totodată de extindere a duratei de viaţă.

Spune-ţi singur: de astăzi înainte nu voi mai fi frustrat de corpul meu bolnav, nu mă voi mai gândi ce fel de boală am şi în nici o circumstanţă nu mă voi mai compara cu alţii.

În timpul recuperării nu te gândi la muncă sau la timpul şi oportunităţile pierdute. Menţine-ţi inima şi mintea complet focalizate. Altfel vei întârzia sau vei face imposibilă vindecarea.

Pentru a-ţi cultiva viaţa în linişte: aşează-te (turceşte) sau întinde-te în pat, relaxează complet mintea şi corpul, lasă tot corpul să se topească fără a utiliza nici cel mai mic efort în aşa fel încât să simţi că nici nu ai corp deloc. Respiră natural şi nu crea nici un fel de tensiune în inimă sau în minte – atunci când un gând răsare asta înseamnă deja utilizarea unui efort. Plasează-ţi mintea calmă în centrul tălpilor şi de acolo ghidează focul în jos şi apa în sus astfel încât energia qi şi sângele vor circula vibrant prin corp.

Formula esenţială pentru practica cultivării:
Seren şi radiant, radiant şi seren – sunt lipsit de orice efort
Pentru a mă ilumina şi a deveni un patriarh nu există alt secret.

Cerinţe esenţiale pentru vindecarea corpului: nu lăsaţi nici o parte din corp să utilizeze nici cel mai mic efort. Controlează complet toate gândurile, respiraţia şi membrele. Ochii nu văd, urechile nu aud, limba nu gustă, gura nu înghite, mintea nu face nimic. Acesta este singurul lucru. Imediat ce apare al doilea lucru gândeşti, auzi sau simţi – acestea sunt depunere de efort. Chiar şi cea mai mică mişcare a braţelor sau a degetelor este un efort. A face respiraţia mai moale sau mai puternică este un efort. Practicând această regulă în curând respiraţia ta va fi în mod natural calmă, ca şi cum nu s-ar mişca deloc prin gură şi nas. Atunci cei 84000 de pori ai întregului corp vor lucra activ, expandându-se şi contractându-se. În acest moment nu există EU, sine, energie sau minte. Mintea cosmică s-a întors în poziţia originală. Aceasta se mai numeşte focul întors la origini sau echilibrul perfect dintre foc şi apă. Această stare este modul cheie de vindecare ale celor o sută de boli.

Printre oamenii care cultivă viaţa 30% vor muri oricum. De ce se petrece acest lucru? Din cauză că ei sunt supra-ataşaţi de corpurile lor. În numele aceştei pungi puturoase de piele ei se tem să nu fie ruşinaţi, să nu fie luaţi prizonieri, se tem să nu fie învinşi sau se tem că vor ajunge în vârf. Ei baleiază în toate direcţiile, uitându-se în faţă şi întorcând spatele, uitându-se în stânga şi fugind la dreapta, nervoşi şi speriaţi de ei înşişi, tulburaţi de succes şi tulburaţi de eşec… În această stare mintea lor pură şi conexiunea cu cerurile se contractă la mărimea unui sâmbure de prună şi privesc în jur ca şi cum ar fi fost bătuţi în mod repetat de câini răi – cum ar putea ei să sfârşească altfel decât murind? Cu cât mai mult te temi de moarte cu atât mai degrabă soseşte. Dacă vrei să îţi cultivi viaţa nu trebuie să îţi fie niciodată teamă de moarte. Dacă doar nu îţi este frică de moarte vei putea foarte uşor să te îndepărtezi şi mai mult de ea. Oamenii care cu adevărat nu se tem de moarte nu se vor întâlni niciodată cu tigri pe drum, sau dacă vor ajunge aproape de vreunul ei nu vor fi mâncaţi; ei nu vor întâlni cuţite şi pistoale în timpul unei lupte sau dacă vor fi atacaţi de acestea nu vor fi răniţi. De ce se petrece aşa? Pentru că ei nu fac din moarte un punct de referinţă. Netemându-se de moarte, nu are putere asupra lor. În procesul de cultivare a vieţii ce poate fi mai important decât aceasta? Astfel oamenii care practică cultivarea obţin o viaţă lungă cu uşurinţă. Deşi nu se gândesc la o viaţă lungă paradoxal o obţin. Gândirea constantă la o viaţă lungă, pe de altă parte, nu face decât să atragă mult mai rapid. Viaţa lungă nu este un scop al cultivării, este numai un fenomen secundar al ei.

Cel mai cumplit fel de boală este aceea ascunsă, când bolnavul se crede perfect sănătos. Câţi oameni ştiu cu adevărat care este starea lor reală de sănătate?

Oamenii care navighează pe internet în miezul nopţii, zi de zi, îşi rănesc foarte mult corpurile şi îşi reduc imens şansele pentru o viaţă lungă. Unii dintre aşa-numiţii doctori faimoşi sunt exact aşa. Minţile lor sunt total implicate în a măsura şi compara tot felul de lucruri şi este imposibil să încerci să le ceri să se conecteze cu ei înşişi pentru cultivarea propriilor vieţi. Ce fel de doctori pot fi aceştia?

Nu te lăcomi pentru a obţine ceva un pic mai ieftin, sau chiar mult mai ieftin. Chiar şi un pic de lăcomie va reţine în tine demonul ataşamentului. Lăcomia va fi tulburată de câştiguri şi de pierderi până ce omul va face o boală serioasă de inimă. Lăcomia tulburată de pierderi şi de câştiguri demonstrează că omul acela nu are nici o idee despre natura căilor Divine.

Nu-ţi petrece vremea gândindu-te ce ai putea să mănânci pentru a-ţi întări energia yinsau pentru a-ţi amplifica energia yang. Aminteşte-ţi numai că în orice activitate îşi activezi energiile yang şi în orice fel de relaxare îţi activezi energiile yin. Yin este părintele energiei yang, iar yang este fiul energiei yin.

Când ai o deficienţă de energie qi nu începe să o întăreşti orbeşte. Aceasta ar putea avea un impact negativ asupra întregului corp. Dacă deficienţa provine din deficienţa sângelui, atunci trebuie amplificat iniţial sângele deoarece sângele este părintele energiei qi şi dacă nu întăreşti mai întâi sângele rişti să usuci şi să arzi vasele de sânge şi organele. Dacă deficienţa este din cauza unei obstrucţii şi energia qi nu poate curge liber, amplifică atât sângele cât şi energia qi acţionând asupra lor în mod egal. În acest fel vei reuşi să amplifici energia qi.

Importanţa mediului înconjurător asupra sănătăţii oamenilor nu poate fi suficient de mult argumentată. Acest mediu este motivul pentru care oamenii care trăiesc în munţilor şi în pădurile străvechi cu mult aer curat şi energie qi proaspătă se vindecă mult mai uşor. Particulele energetice subtile şi conţinutul ridicat de oxigen din aerul acestor locuri intră în respiraţia profundă a oamenilor aflaţi în stare de relaxare. Astfel ele sunt absorbite în corp unde umezesc şi hrănesc cele cinci organe şi şase viscere şi dăruiesc oamenilor energie vitală nouă. Un alt aspect cu care oamenii nu sunt în mod obişnuit atenţi este că chiar dacă ei nu respiră adânc prin nas şi gură, fiecare por al corpului lor respiră în permanenţă – un aspect care este esenţial în conexiunea noastră cu natura şi cu Cerul.

Atunci când oamenii sunt relaxaţi şi respiră încet şi adânc, corpul lor atinge o stare de schimb de energii subtile cu Cerul şi cu Pământul. Prin inhalare ei în fapt împing aerul inhalat în plămâni şi întreg corpul se pune în mişcare pentru a împinge afară energia qiinternă. În acest mod energia qi a umanităţii se mişcă între Cer şi Pământ. Prin exhalare oamenii absorb energie subtilă de la Cer şi Pământ prin fiecare por al corpului. La aceasta se referă Laozi când spune că “Între Cer şi Pământ oamenii sunt ca un burduf

Pământ prin fiecare por al corpului.

 

Regulile generale 61-80

 

Există două lucruri care trebuie evitate în timpul exerciţiilor: 1. nu exersaţi când sângele şi energia qi sunt deficiente şi 2. nu exersaţi într-un mediu murdar sau spurcat Există două lucruri care trebuie făcute în timpul exerciţiilor: 1. acceleraţi viteza …

 

Există două lucruri care trebuie evitate în timpul exerciţiilor: 1. nu exersaţi când sângele şi energia qi sunt deficiente şi 2. nu exersaţi într-un mediu murdar sau spurcat

Există două lucruri care trebuie făcute în timpul exerciţiilor: 1. acceleraţi viteza de circulaţie a sângelui şi a energiei qi în aşa fel încât să se stimuleze excreţia deşeurilor din corp şi 2. Deschideţi porii şi respiraţi adânc pentru a permite absorbţia esenţei şi a energiei qi ale Cerului şi Pământului

Ce este trezirea naturii interioare? Ce este înţelepciunea? Ele înseamnă a privi toate făpturile de pe o poziţie a celei mai mari simplicităţi. Totuşi mulţi oameni şi în special cei ce sunt frustraţi cu ei înşişi tind să transforme chiar şi cel mai simplu lucru într-unul cât se poate de complicat, creând astfel complexitatea! Complicat şi simplu sunt de fapt acelaşi lucru, sunt doar două feţe ale aceleiaşi monede. Oamenii inteligenţi aleg să vadă lucrurile din perspectiva simplă, cei proşti şi ignoranţi le privesc din perspectiva complicată.

Oamenii care au boli incurabile trebuie să se bazeze pe propriul spirit pentru vindecare. Dacă boala nu răspunde la tăria spiritului atunci ei trebuie să apeleze la Buddha. Cine este Buddha? Buddha este inima şi mintea lor (sinele).

În lumea modernă spitalele şi închisorile au multe în comun, în special atunci când privim la pacienţii care au primit o sentinţă cu moartea. La fel de adevărat este, în ambele situaţii, că mulţi nu merită de fapt să primească această pedeapsă. De ce spun asta? Să privim cancerul pentru un moment: pentru cei mai mulţi oameni astăzi cancerul echivalează cu o condamnare la moarte. Prin urmare atâta timp cât încă nu îl denumim încă cancer, le mai dăm oamenilor un sens al speranţei şi o nouă şansă de a trăi. Ce vreau să spun este că vasta majoritate a bolnavilor de cancer de astăzi mor mai degrabă de frică, de tratamentul barbar pe care îl aplică spiritului lor, de tratamentele dure primite în spitale. Ai putea fi diagnosticat cu cancer într-o bună zi dar ar trebui imediat să adopţi o poziţie neînfricată, pentru că dacă te însănătoşeşti în loc să mori este destinul tău să se petreacă asta în timp ce dacă mori fără să te mai vindeci este din cauză ca tu însuţi ai devenit de fapt cancerul. În fapt astăzi nu există nici o boală care să nu poată fi vindecată, numai nucleul fiinţei tale (mintea şi inima) este de obicei duşmanul care nu poate renunţa la boli. Toate bolile răsar din minte şi inimă şi toate pot fi vindecate cu ajutorul acestora. Trebuie numai să te întorci la o viaţă activă şi curând vei primi o nouă şansă la viaţă, Găsirea acestei şanse la viaţă înseamnă vindecarea cancerului şi redobândirea sănătăţii complete.

Unde există competiţie se strică ordinea şi oamenii devin răi şi imorali. Ce este competiţia? Competiţia este orice introduce oamenii în lumea lăcomiei şi a dorinţelor.

Din perspectiva schimbului mutual dintre yin şi yang, puritatea şi murdăria se atrag între ele. Prin urmare orice lucru pur şi proapăt pe care oamenii îl mănâncă inevitabil se amestecă cu sucurile tulburi din corp şi ajung să fie eliminate corespunzător.

Predominanţa sucurilor tulburi apare din cauză că oamenii mănâncă lucruri necurate, dar mai important din cauză că mănâncă peste măsură. Corpul nu poate digera toată această materie şi ea se acumulează în interior creând blocaje.

A urma uşor cursul natural, spontan, inerent al proprieii fiinţe este cel mai înalt nivel de cultivare a vieţii. La naştere fiecare om primeşte un model care formează fundaţia destinului său. Acole este exprimat tot ceea ce el ar trebui sau nu să facă sau să mănânce şi atâta timp cât omul va respecta acest model el va fi împăcat şi liber de orice necaz.
Mulţi oameni sunt foarte conştienţi de natura lor interioară. Ei pot să specifice detaliat şi să ştie exact care este modelul destinului lor. Lor le va fi foarte clar ce să facă şi ce să nu facă în viaţă. Din acest motiv, cultivarea vieţii nu are un model simplu universal valabil – oamenii sunt la fel de diferiţi şi fluizi precum norii. Nu urmaţi niciodată ceea ce admiraţi la alţii ci priviţi mereu în adâncurile voastre pentru a vă realiza natura interioară.
Cum află totuşi oamenii dacă îşi urmează sau nu cursul natural al vieţii? În viaţă veţi întâlni lucruri extrem de simple care nu vă ies, veţi fi bolnavi foarte mult timp, nu veţi fi confortabili şi împăcaţi cu sine – toate acestea sunt semne că mergeţi împotriva naturii interioare. Trebuie să începeţi să urmaţi cursul măreţ al naturii în exterior şi cel al destinului vostru în interior. Nu rataţi nici unul dintre aceste cursuri naturale!

O mulţime de oameni când aud că un doctor îi poate trata de bolile lor serioase, adeseori adoptă o atitudine inocentă şi aşteaptă ca acesta să le elimine boala prin tăieturi, excizii, otrăviri sau alte moduri de a o omorâ. Dar după aceasta oare nu mai există nici un pericol ca boala să reapară la suprafaţă după o anumită perioadă de timp? Nu există în fapt niciodată posibilitatea de a eradica orice fel de boală la modul instantaneu.
Hai să luăm răceala ca exemplu. Dacă pacientul cu adevărat se observă constantă că simptomele apar mai întâi într-o formă subtilă, ca un fel de indicaţie că se va îmbolnăvi curând, că răceala se construieşte singură în diversele părţi ale corpului. Astfel oamenii îşi dau seama că au fost expuşi recent la un vânt rece sau au fost udaţi într-o furtună. Alţii vor descoperi că sunt foarte stresaţi la muncă, că suferă de dureri de cap şi că nu pot dormi. În realitate toate aceste fenomene sunt elemente care conduc mai devreme sau mai târziu la răceală. În consecinţă dacă senzitivitatea personală şi conştientizarea interioară ar fi suficient de rafinate, oamenii ar putea să îşi blocheze singuri bolile înainte ca ele să se manifeste.

Ce este adevărata ştiinţă? Este legea cauzei şi a efectului. Dacă o ştiinţă nu lucrează cu cauză şi efect atunci aceea nu este ştiinţă adevărată.

Nu vă temeţi de eşecuri, de înfrângeri sau de pierderi în mintea voastră. Nu profitaţi de ceilalţi în mintea voastră. Cu alte cuvinte doar voi puteţi să suferiţi eşecuri. Alţi oameni sunt numai parcele ale destinului vostru şi ar trebui doar să le daţi şi niciodată să le luaţi sau să vă lăcomiţi să profitaţi de ei. Nu puteţi să vă aşezaţi mintea stabil? Cine pe lumea aceasta poate să o facă? Numai Buddha are această putere.

Odată ce oamenii au preluat hăţurile gândurilor şi practicilor proprii despre sănătate, ei îşi dezvoltă o încredere în sine perfectă care elimină necesitatea de a se mai îngrijora de starea sănătăţii lor. Această simţire este fabuloasă. Aş dori ca fiecare să poată trăi acest gen de încredere în forţele proprii.

În studiul intens, intenţia şi energia qi sunt echilibrate. Când mintea este stabilă energiaqi este echilibrată. Astfel pentru oricine a obţinut Dao, examinarea unei alte persoane nu este o sarcină teribil de dificilă, fiind în fapt doar o altă răsucire aplicată minţii.

Printre cele cinci dorinţe, nevoia de faimă este cel mai greu de depăşit. Apoi urmeazăsexul şi distracţiile, a treia este îmbogăţirea şi stabilitatea materială, a patra estemâncarea şi băutura şi în final somnul, odihna şi recreerea. Atâta timp cât dorinţa de faimă nu a murit, nu există cale de intrare în Dao.

Cele o sută de boli încep atunci când vântul şi factorii patogeni întră în corp. Dacă energia qi a corpului este scăzută şi slăbită, energiile defensive şi cele constructive se dezechilibrează. Apoi apar îngrijorările şi speculaţiile, frica şi anxietatea, iar vinul (intoxicarea) şi sexul (distragerea către plăcerile senzuale) slăbesc tăria omului. Atunci când energia qi perfectă este minimă, factorii patogeni pătrund în corp.

Pentru a vindeca cele cinci organe omul trebuie mai întâi să amplifice energia qi. Rinichii sunt în mod particular importanţi în acest sens. Energia qi este cel mai bine amplificată prin menţinerea în nemişcare a minţii şi a inimii, deoarece de câte ori mintea şi inima se mişcă, ficatul se excită şi merdianele devin agitate. Atunci apa perfectă este diminuată. Mintea şi inima sunt ca un ventilator: se mişcă odată cu vântul. Atunci când bate vântul focul se amplifică, apa se evaporă şi pământul se usucă şi se diminuează.

Pentru vindecători: mintea trebuie să fie stabilă şi spiritul unificat. Pentru pacienţi: încrederea trebuie să fie solidă şi mintea focalizată. Ambele minţi trebuie să lucreze în strânsă armonie – atunci ele pot vindeca împreună cele o sută de boli.

În trecut auzind cum a rezolvat Hitler străpungerea liniei Maginot din Franţa în condiţiile în care aceasta era extrem de apărată şi fortificată, am înţeles următoarele: atunci când te confrunţi cu o rezistenţă încăpăţânată din partea unei boli nu vei putea să o înfrângi printr-un atac frontal. Mai degrabă, pentru a o distruge, trebuie să o abordezi printr-o varietate de unghiuri. Problemele cu rinichii şi cu ficatul, spre exemplu, tind să fie destul de rezistente. Puteţi obţine rezultate mult mai eficiente dacă începeţi să echilibraţi mai întâi plămânii sau splina.

Să fii bine centrat este sursa cultivării vieţii. Sângele şi energia qi din corpurile oamenilor formează un sistem yin-yang. Sângele fizic este yin şi substanţă, iar energia qi este yangşi funcţie. Sângele este părintele qi-ului iar qi-ul este comandantul sângelui. Acolo unde sărăceşte energia qi bolile de acumulare precum umflăturile, tumorile, cheagurile îşi fac cu uşurinţă culcuş. Dacă energia qi este în exces apar cu uşurinţă boli în care sângele părăseşte prea repede creierul. Astfel atâta timp cât ţii sângele şi energia qi în echilibru vei rămâne foarte sănătos.

Regulile generale 81-100

Când oamenii se trezesc la un anumit fel de simţire a cursului lor natural, un fel de spontaneitate internă, ei cred imediat că au atins Dao. Dar cunoaşterea cursului natural nu este de fapt decât primul pas, mai departe trebuie …

Când oamenii se trezesc la un anumit fel de simţire a cursului lor natural, un fel de spontaneitate internă, ei cred imediat că au atins Dao. Dar cunoaşterea cursului natural nu este de fapt decât primul pas, mai departe trebuie urmat acest curs şi acesta este singurul lucru care îl transformă pe om într-o fiinţă spirituală. Înţelegerea şi armonizarea cu energiile yin şi yang, înţelegerea şi urmarea cursului natural propriu sunt puteri interne necesare pentru un bun vindecător.

Ce este “cursul natural“? Este faptul că orice lucru care există are două feţe: yin şi yang, că fiecare parcurge acelaşi proces al vieţii de la naştere, creştere, declin şi moarte. Urmând acest proces se pot utiliza secvenţele de producţie sau de cucerire ale celor cinci elemente pentru a îmbunătăţi echilibrul intern al oricărui lucru. Cum ar putea astfel să existe vreo boală care să nu poată fi vindecată?

Simplu şi complex sunt o pereche yin şi yang. Cu cât o problemă este mai complexă cu atât mai adesea ea poate fi rezolvată prin mijloace simple. În acelaşi fel, cu cât o problemă pare foarte simplă cu atât mai adesea soluţia nu va fi deloc uşoară indiferent de cât de mult efort se depune. Aceste lucruri sunt valabile şi pentru duritate şi moliciune. Moliciunea extremă poate să înfrângă substanţa dură, iar împotriva durităţii extreme moliciunea nu are nici o şansă. Din acest motiv, ori de câte ori suntem confruntaţi cu rezolvarea unei probleme trebuie să îi evaluăm complexitatea şi să căutăm o soluţie corespunzătare. De exemplu atunci când suntem confruntaţi cu o simplă întrebare nu trebuie să o trecem cu vederea ci să îi oferim suficientă importanţă pentru că depăşirea ei s-ar putea să consume multe resurse.

Hai să vedem dacă următoarele sunt adevărate în lumea de astăzi: oamenii îşi urmează propriile modele de mâncat şi dormit; oamenii îşi onorează cursul natural al vieţii lor. Nu prea se petrece aşa, nu? Din cauză că este mult prea simplu ei nu pot doar să fie liniştiţi şi în armonie cu adevărul. Aceasta este dialectica.

Ce este “echilibrul”? Echilibrul este relaţia de interdependenţă şi de constrângere mutuală dintre energiile yin şi yang, nici una nu este prea multă sau prea puţină. Dezechilibrul duce la îmbolnăvire prin rănirea energiei qi primordiale. Menţinerea echilibrului pe o durată lungă va promova energia qi primordială şi va încetini îmbătrânirea şi decrepirea.

Calea lui yin şi yang este calea a două forţe opuse, dependente una de cealaltă şi care se transformă una în cealaltă. astfel în orice situaţie de opoziţie, dacă una din părţi se distanţează de cealaltă nu va fi niciodată controlată de aceasta. De aceea dacă reuşeşti să de desprinzi de toate pierderile distrugerea nu te mai poate atinge.
Vedeţi, liderilor societăţii moderne nu le plac constrângerile, ei vor să vină şi să plece aşa cum le place, urmându-şi propriile hachiţe, propriile moduri de acţiune, lăcomia de a obţine şi mai multe bunuri. Rezultatul este acela că există mai multe în societate decât îşi poate închipui oricine.
Yin şi yang sunt exact la fel. În decursul vieţii, când o fiinţă apare ea devine cauza naşterii altor fiinţe dar în acelaşi timp cu totul alte fiinţe vin şi încep să le limiteze pe primele. În esenţă astfel se manifestă secvenţele de producţie şi de cucerire ale celor cinci elemente, felul în care yin şi yang se manifestă şi se controlează reciproc.
Din acest motiv calea de cultivare a vieţii trebuie să respecte acelaşi model. Dacă te îmbolnăveşti există mereu o cauză care a adus boala. În acelaşi timp există şi un factor care o controlează şi o poate alunga. Ca şi în lumea naturală, acolo unde există şerpi veninoşi trăiesc şi plantele care pot vindeca muşcătura de şarpe.

Ce este un om care lipsit de orice deodată îşi împlineşte cele mai îndrăzneţe vise, de putere şi de bogăţie? El aproape instantaneu uită cine este, care sunt originile şi care este condiţia sa, devenind arogant şi crezându-se măreţ, Fiţi atenţi la orice realizare bruscă pentru a nu cădea în iluzii.

Înţelepciunea nu poate fi lipsită de inimă, altfel nu este decât inteligenţă diabolică, indiferent cât de mare ar fi ea.

Oamenii obişnuiţi vorbesc de viaţă şi de învăţătură până la vârste înaintate. Dar şi învăţătura are timpul ei şi ceea ce înveţi la o anumită vârstă trebuie să se potrivească pe nevoile cele mai mari ale acelei vârste. Altfel nu eşti în armonie cu fluxul vieţii şi ratezi să urmezi cursul natural. Totuşi privind sistemul de învăţământ actual, de la grădiniţă până la universitate, câte lucruri pe care le învaţă copii sunt cu adevărat necesare?
Ce ar trebui să înveţi copil fiind? Cel mai importante sunt elementele de bază de etică, un simţ al reverenţei pentru părinţi. Numai învăţând să scrii şi să citeşti la ce îţi foloseşte după ce părăseşti şcoala? Odată ajuns la adolescenţă este necesar să înveţi cum să fi bun şi cum să creşti copii, focalizându-te pe fericirea familială. La vârste mijlocii trebuie să înveţi să cultivi viaţa. Când îmbătrâneşti trebuie să înveţi să îţi relaxezi dispoziţia mentală şi să trăieşti în pace ultimii ani de viaţă. Orice ai alege să studiezi, acestea sunt elementele esenţial de învăţat.

Emoţiile şi bolile sunt strâns conectate: toate bolile vin de la emoţii. Poţi utiliza o medicaţie pentru vindecare dar în fapt nu faci decât să elimini simptome şi nu cauzele. Când te confrunţi cu acest fel de boli, după ce ai rezolvat cu exteriorul trebuie să rezolvi şi problemele persoanei din interior. Cele cinci emoţii pot aduce bolile, tot cele cinci emoţii sau mai degrabă elevarea lor pot să le şi vindece.

Cultivarea vieţii se centrează pe un singur lucru: nu te teme de moarte! Cel care se teme de moarte nu are suficientă energie yang şi când se petrece aceasta puterea morţii îl poate învinge. Taoiştii susţin că practicanţii trebuie să aibă calităţi eroice. Bunăvoinţa, înţelepciunea şi curajul: sunt toate indispensabile.

Ia orice subiect de studiu sau de practică şi lucrează cu el până când devine simplu şi uşor: acesta este punctul unde atingi starea esenţială de samadhi. Atâta timp cât simţi că subiectul are părţi măreţe şi profunde, zone pe care nu le poţi cuprinde, încă nu ai ajuns la gradul de măestrie al esenţei ultime a acelui subiect. Încă priveşti doar la frunzele exterioare şi la ramuri şi încă nu ai ajuns la rădăcini.
În acest stadiu încă eşti fiinţă şi nu ai ajuns la stadiul de nefiinţă. Toate lucrurile sunt pentru tine încă întreţesute în imperiul lui yin şi yang. Trebuie să găseşti rădăcina lui yinşi a lui yangAflă că toate lucrurile sunt în fapt unul singur.

Concentrează-ţi spiritul şi stabilizează-ţi energia qi, uită de tine şi de toate lucrurile. Acesta este miezul ultim al cultivării vieţii.

Menţine-ţi centrul strălucitor şi clar şi pacea va rezulta. Cultivă-ţi viaţa în acest fel şi vei trăi mult, vei muri şi nu vei dispărea şi vei deveni o lumină mare în marele univers. Dacă centrul tău nu va fi strălucitor şi clar cele douăsprezece organe sunt în pericol; ele blochează pe Dao şi nu îi permit să zboare liber iar corpul va fi foarte vătămat. Trăieşte aşa şi vei pune în pericol puterile marelui univers. Fii foarte, foarte precaut!

Cum să aplici secvenţele de producţie şi de cucerire ale celor cinci elemente: dacă o boală apare din cauza unui exces în cele cinci organe, utilizează secvenţa de cucerire pentru a o repara, iar dacă este din cauza slăbirii energiei unui organ, utilizează secvenţa de producţie. Acesta este pricipiul fundamental al utilizării celor cinci elemente.

În ziua de astăzi oamenii adeseori duc un stil de viaţă scump şi se dedică obţinerii şi menţinerii lui. Dar rezultatele acestei căutări sunt chiar de speriat. Trebuie să înţelegem că dorinţa oamenilor pentru bunurile materiale este inepuizabilă. Odată ce dorinţa nu mai poate fi controlată, ea nu mai face altceva decât să cauzeze o suferinţă fără sfârşit.
În fapt bunurile materiale pot aduce fericire, dar la fel poate face şi spiritul. Medicamentele vindecă boli dar la fel o poate face şi vindecarea psihologică. Din acest punct de vedere a căuta toată viaţa numai bunuri materiale nu este nici pe departe la fel de bine cu a căuta toată viaţa să îţi creezi o dispoziţie mentală bună care singură este capabilă să permită spiritului să obţină transcendenţa.

Odată ce oame­nii au pre­luat hăţu­rile gân­du­ri­lor şi prac­ti­ci­lor pro­prii pentru sănă­tate, ei îşi dezvoltă o încre­dere în sine per­fectă care eli­mină nece­si­ta­tea de a se mai îngri­jora de sta­rea sănă­tă­ţii lor. Această simţire este fabu­loasă. Aş dori ca fie­care să poată trăi acest gen de încre­dere în forţele proprii.

Corpurile noastre au mecanisme foarte înţelepte: ele au santinele excelente care păzesc sănătatea, cum sunt dinţii, apendicele, amigdalele, etc. În momentul în care corpul intră într-o stare excepţională (cel mai adesea atunci când se amplifică focul) aceste santinele reacţionează imediat şi comunică problema creierului. Oamenii inteligenţi ajunşi aici îşi armonizează inima şi mintea, se autoinspectează şi se asigură că echilibrul intern va fi restabilit.
Totuşi ce fac doctorii occidentali astăzi? “Te doare?” întreabă ei. “Îţi fac durerea să dispară.” Chiar şi mai rău, ei au dezvoltat un instrument şi spun “Ai o infecţie nazală serioasă şi strănuţi foarte mult? Lasă-mă să îţi cauterizez nervii din interiorul nasului şi aşa nu vei mai strănuta, indiferent de cât de mare ar fi stimulul.” Rezultatele acestor tratamente va fi că dacă te vei mai îmbolnăvi vreodată nu vei şti până când boala nu va afecta cele cinci organe şi cele şase viscere.

Amintiţi-vă că dacă ocazional avem diaree, tuşim, strănutăm, avem febră sau ne curge nasul asta înseamnă că mecanismele proprii de purificare şi de vindecare au intrat în acţiune şi că aceste manifestări nu sunt nişte semnale care să încurajeze utilizarea de medicamente.

Un mare număr din bolile foarte serioase sau chiar terminale nu au decât un singur motiv: resentimentele (ura, nemulţumirea). Dacă resentimentele vor dispărea sunt şanse mari să dispară şi boala. Ce este cel mai greu de rezolvat în această lume este resentimentul continuu şi de neoprit. Atâta timp cât vor exista resentimente nerezolvate, lumea va fi plină de boli incurabile.

Iti place acest Articol? Share it!

Despre Autor

Lasa un comentariu