joi 18 aprilie 2019,
REIKI CENTER Oradea

Reiki nu are limite

Interviu cu Ghiţă Dunca, Maestru , www.reikicenter.ro

 Gheorghe-Dunca-reikicenter.ro

Reiki (de la Rei- Dumnezeul Înţelepciunii şi al Puterii Supreme) şi Ki (Energia Forţei Vieţii) este cunoscută ca fiind o străveche tehnică japoneză fondată de Mikao Usui şi bazată pe ideea că această energie a forţei vieţii care curge prin fiecare din noi poate fi ghidată spiritual (în cazul în care energia este prea joasă, când ne simţim slăbiţi sau bolnavi) graţie energiei Reiki.

      Într-adevăr cuvântul Reiki este compus la rândul său din două cuvinte, însă eu prefer o abordare mai profundă pentru ca cititorii să poată înţelege cât mai exact dimensiunea acestui denumiri: Rei în limba japoneză are mai multe înţelesuri, toate înalte. În primul rând înseamnă Universal, referindu-se la faptul că este pretutindeni, este cea mai înaltă cunoaştere sau conştiinţă spirituală, înţelepciunea care vine de la Dumnezeu şi Sinele Superior, iar Ki este echivalentul Chi în chineză sau Prana în sanscrită, adică energia vitală, energia care susţine viaţa, energia nonfizică raspunzătoare de însufleţirea tuturor fiinţelor vii. Făra Ki nu ar exista viaţă.

1. Cum ai ajuns tu la întâlnirea cu acest răspuns(pentru că, în fond, este un răspuns si nu o intrebare) şi cât de pregătit erai să-l primeşti atunci şi acum?

Cum am ajuns la acest raspuns? E simplu, am ales “calea grea”, aşa cum o face marea majoritate. Mai exact, deviasem atât de mult de la “calea” mea încât a trebuit să ajung în punctul în care s-a prăbuşit totul în jurul meu plus o boala incurabilă din punct de vedere medical drept bonus. Asta m-a împins mai apoi să privesc totul dintr-o altă perspectivă, cea spirituală, care mi-a adus vindecarea, atât a sănătăţii mele fizice cât şi a fiinţei mele interioare. Înainte de vindecare atât viaţa mea cât şi fiinţa mea interioară arăta ca un oraş ruinat, lovit de un atac nuclear. Tot ce am construit până atunci a ajuns o grămadă de moloz. Mă refer aici atât la toate lucrurile materiale cât şi la toate cunoştintele şi conceptele mele despre viaţă şi existenţă dobândite până atunci. Mi-au trebuit câţiva ani de zile de studii aprofundate despre spiritualitate în care a trebuit să-mi reconstruiesc cărămida cu cărămida întreg sistemul de valori de la zero, ca azi, să pot fi în postura aceasta de intervievat.

2. Ce presupune acest sistem de terapie energetică pentru tine(mă refer aici la momentul revelaţiei energiilor binefăcătoare şi la momentul asumării misiunii de terapeut?)

            Sistemul Reiki a fost pentru mine punctul de plecare spre spiritualitate şi terapii alternative în misiunea mea de terapeut. Azi pot spune că stăpânesc încă două sisteme de terapii alternative, Terapia Raspunsului Spiritual şi Terapia cu Remedii Florale Bach. Bineînţeles că nu vreau sa mă opresc aici, deşi la urma urmei orice sistem ai practica, dacă ai dăruire şi conştiinţă înaltă efectele pot fi aceleaşi. Diferenţa este practic de ordin tehnic, rezumându-se mai mult sau mai puţin la timpul în care se produce vindecarea.

3. Abordarea holistică – corp, minte şi spirit – este una arhetipală, inclusiv gestualitatea folosită în Reiki: percepţia profundă a vindecării care vine prin simpla punere a mâinilor este ca o mângâiere învăluitoare. Cine te-a iniţiat în Reiki şi cum a fost primul tău autotratament şi mai apoi primul tratament, după iniţiere?

              Trebuie să fac o precizare aici, Reiki nu are limite! Da, un tratament convenţional se face prin punerea mâinilor pe anumite părţi ale corpului şi aplicarea unor simboluri sacre care deschid practic nişte porţi spre dimensiuni mai înalte amplificând energiile sau eliminând anumite blocaje energetice după necesităţile şi priorităţile de moment ale receptorului, însă nu este neapărat necesar acest mod de a face tratamentul Reiki. Odată cu exerciţiul, datorită experienţei terapeutului acumulate în timp toate aceste tehnici se transcend, în funcţie bineînţeles de nivelul atins prin procesul de iniţiere, la fiecare nivel practicantul primind noi simboluri şi tehnici sporindu-i aşadar eficacitatea şi timpul de răspuns în şedinţele de terapie. De exemplu la gradul al doilea practicantul primeşte prin iniţiere pe lângă Simbulul Puterii – Cho Ku Rei, Simbolul Mental-Emotional – Sei He Ki şi un simbol pentru “spargerea” barierei de timp şi spatiu, Simbolul de Distanţă– Hon Sha Ze Sho Nen, cu ajutorul căruia va putea să vindece traume suferite în trecut cât şi alte vindecări care ţin de Karma. De asemenea poate să eficientizeze situaţii din viitor şi nu în ultimul rând se poate efectua şi terapia la distanţă, adică receptorul poate fi tratat şi dacă se află de exemplu în alt oraş sau ţară, terapeutul nemaifiind limitat de distanţă, oricat de mare ar fi aceasta.

              În şcoala primară am învăţat un proverb: “Mens sana in corpore sano”, care este perfect adevărat. Nu poţi avea un corp sănătos fără o minte sănătoasă şi invers, pentru că aceste doua concepte sunt strâns legate. Mă refer aici la gânduri. Gândurile negative se vor reflecta direct în corpul fizic mai devreme sau mai târziu, cauzând nişte blocaje energetice  minore la început care în timp vor creşte şi la rândul lor vor crea alte blocaje şi inevitabil aceste blocaje vor duce la boală.

              Am învăţat Reiki de la Maestrul Cristian Hopidea, care este iniţiat la rândul său de Maestrul Călin Cotrău, reprezentantul în România al Societăţii Japoneze de Reiki, acesta având iniţieri directe de la W. Lee Rand fondatorul sistemul Usui/Tibetan Reiki şi nu în ultimul rând de la Sensei Hiroshi Doi membru marcant al Şcolii japoneze de Reiki în sistemul tradiţional japonez, Gendai Reiki.

             Primele mele şedinte de terapie le-am efectuat… pe mine, acesta fiind şi un criteriu legat de nivelul întâi. Timp de trei săptămâni mi-am facut autotratament zilnic aproximativ o oră, pentru echilibrare energetică respectiv acomodarea cu nouă energie binefăcătoare Reiki, cât şi pentru deprinderea tehnicilor şi etapelor în şedinţele de terapie aferente nivelului de începător.

Ulterior, primele terapii le-am efectuat pe unii membri ai familiei mele şi pe câţiva prieteni apropiaţi, de altfel cine altcineva şi-ar asuma rolul de “cobai” în ceva necunoscut? Mai apoi, simţind nevoia de a promova atât spiritualitatea cât şi Reiki am creat site-ul www.reikicenter.ro cu ajutorul unui prieten, pentru a da o mână de ajutor şi a oferi răspunsuri şi îndrumare celor care nu-şi găsesc rostul sau caută răspunsuri la anomaliile din vieţile lor. Cred că am reuşit să fiu cât se poate de transparent în publicarea tuturor informaţiilor de pe site, pentru că transparenţa trebuie să fie punctul de pornire spre orice lucru curat.

             Odată cu creşterea accesărilor de pe site au început şi telefoanele care mai apoi m-au propulsat spre următoarea treaptă, cea de terapeut. Nu a trecut mult timp până ce am fost căutat şi de postul local de televiziune Digi 24 pentru realizarea unui reportaj despre Reiki, iar în primăvara acestui an am primit vizita reporterilor Digi 24 şi Antena 1 pentru noi reportaje care deja au fost difuzate la nivel naţional, ultima mea experienţă de acest gen consumându-se chiar acum, aici, în compania ta.

4. Această simplitate, naturaleţe şi siguranţă pe care o oferă această terapie derivă din forţa energetică a practicianului sau acesta este doar un canal de comunicare? Termoinvestigaţiile arată că mânile iniţiaţilor au un câmp termic (cu câteva grade Celsius) şi o emisie electromagnetică mult mai crescute decât cele ale persoanelor neiniţiate. Care este percepţia imediată a celor care caută vindecarea şi mai ales pacea pe această cale?

             Voi începe cu o nouă precizare în legătură cu ceea ce ai numit tu “forţa energetică a practicantului” şi anume că în Reiki practicantul nu îşi foloseşte niciodată propria energie în procesul terapeutic. El este doar un canal între Divinitate şi receptor. Nu el face terapia, terapia practic de produce prin el. Aici este şi unul dintre punctele forte ale acestui sistem, tocmai datorită faptului că practicantul este un canal energetic, nu el hotărăşte ce volum de energie are nevoie sau dreptul să primească receptorul, astfel nu există riscul să intrăm în conflict cu “Ordinea Universală” sau eventuale preluări de Karma de la receptor în cazul unor tentative de vindecări forţate datorate posibilului exces de Ego, tot procesul de vindecare rămânând la latitudinea şi voia Universului.

Într-adevăr, Reiki este un sistem de terapie alternativa simplu, totodată simplitatea fiind principalul său atu. Poate fi practicat de oricine indiferent de vârstă sau religie, iar datorită faptului că nu are dogme religioase nu intră în conflict cu nicio religie. Iniţierea nu se pierde, practicantul rămânând conectat la această energie pe tot parcursul vieţii, singurul lucru care poate să facă diferenţa între iniţiati este frecvenţa practicării acestui sistem. Este normal ca cei care practică des acest sistem să fie mai eficienţi decât cei care îl practică mai rar, deşi aceasta nu este neapărat o regulă, existând şi excepţii.

 Este adevărat ce spui în legătură cu câmpul energetic al unui iniţiat, fapt dovedit ştiinţific. E normal să fie aşa, deoarece cei care au trecut prin procesul de acordaj au fost conectaţi la o energie superioară care nu poate fi accesată numai pe calea transmiterii de la un maestru la viitorul practicant. La toate acestea mai trebuie adăugat faptul că după acordajul de iniţiere conştiinţa practicantului face un salt considerabil, fapt care contribuie la dreptul de a beneficia de puterea divină pe care o are fiecare individ în parte, putere care zace într-o formă de “stand-by” la majoritatea oamenilor, acordajul devenind astfel un pas de trezire spirituală.

Percepţia variază de la caz la caz în funcţie de “problemă” şi în funcţie de senzitivitate.

Îţi dau câteva exemple generale ca să poti sa-ti faci o idee despre ceea ce ar putea simţi cei care beneficiază de şedinţe Reiki. În primul rând o stare generală de bine, de linişte sufletească, ameliorare sau dispariţie totală a durerilor fizice. În timpul terapiei pot fi simţite furnicături, senzaţie de căldură sau de rece, vibraţii sau pulsaţii uşoare ale zonelor supuse tratamentului. Datorită stării de relaxare profundă, majoritatea se simt atât de bine încât sfârşitul şedintei este primit ca o uşoară frustrare, singura lor dorinţă fiind rămânerea în acea stare de bine, stare lipsită de griji şi gânduri, astfel încât terapeutul trebuie să se comporte cu blândeţe atunci când anunţă sfârşitul şedinţei de terapie lăsându-i celui tratat timpul necesar pentru revenirea la realitatea de zi cu zi.

 5.Ce grad Reiki ai? (odată cu creşterea în grad şi, respectiv, în iniţiere, beneficiile terapiei sunt mult amplificate: se pot efectua prin intermediul simbolurilor primite tratamente la distanţă, crearea unor scuturi energetice protectoare etc. ) Divinitatea lucrează întotdeauna pe căi alese şi profunde… Ce face maestrul Reiki Ghiţă Dunca acumAceasta este Calea pe care a ales-o? (aş înclina să cred că mai degrabă Ea te-a ales pe tine!)

Din anul 2011 sunt Maestru instructor, adică gradul patru, cel mai înalt grad în sistemul Usui/Tibetan Reiki, acest grad permiţându-mi să iniţiez şi să predau Reiki altor persoane.

              Este adevarat, odata cu primirea acordajului aferent gradului doi practicantului i se deschid nenumărate posibilităţi. Una dintre ele am discutat-o mai devreme. Pe lângă aceasta, practicantul de gradul doi are capacitatea să-şi purifice şi să-şi energizeze alimentele şi apa. Să nu uităm că apa se afla în orice, chiar şi în metale şi că apa este programabilă. Cel mai simplu şi elocvent experiment cu apă este cel al lui Masaru Emoto care, de-a lungul multor ani de cercetări asupra potenţialului apei, a demonstrat că unele cuvinte cheie pot schimba vibraţia apei. Cele cu potenţial pozitiv energizand-o pozitiv iar cele cu potenţial negativ energizand-o negativ. A făcut asta cu stropi de apă pe care apoi i-a îngheţat. Rezultatul a fost uluitor, cristalele programate pozitiv aveau forme superbe, perfecte iar cele programate negativ aveau forme neregulate, urâte. Masaru Emoto nu s-a oprit aici, unul dintre exeprimentele cele mai de succes ale sale fiind două pahare cu apă în care a pus boabe de orez. Apa dintr-un pahar fiind programată cu cuvinte frumoase, armonioase, iar celălalt a fost “bombardat” cu cuvinte urate, jignitoare timp de câteva zile. Rezultatul a fost remarcabil astfel încât în apa programată pozitiv orezul a încolţit armonios iar apa programata negativ orezul a putrezit pur şi simplu arătând şi mirosind dezgustător. Îţi dai seama cât de benefică poate să fie o simplă curăţare şi energizare a alimentelor sau a apei înainte de a fi consumate? Aş mai adăuga un lucru: corpul uman este 70% apă! Concluziile le poate trage fiecare, singur, în ceea ce priveşte şi nevoia de creare de scuturi energetice protectoare împotriva oricărei forme de agresiune energetică, fie vorba chiar de un banal cuvânt răutacios care, inevitabil, va modifica vibraţiile ambelor persoane, atât ale agresorului cât şi ale agresatului este lipsit de un scut protector.

M-ai intrebat ce face Ghiţă Dunca acum. Actualmente mai joc polo la echipa campioană CSM Oradea, aceasta fiind principala mea activitate, în timpul sezonului competiţional ocupându-mă de cabinet atât cât îmi permite timpul liber, câteva ore pe săptămână, timp liber pe care mai trebuie să-l împart şi cu familia mea. Când sunt în vacanţa competiţională sunt zilnic în cabinet, atunci putând să mă ocup de un volum mai mare în ceea ce-i priveşte pe cei care mă caută pentru terapii.

              Da, aceasta este calea, sau acestea sunt căile mele, căi care se intersecteaza şi se interconectează chiar dacă uneori par a fi două căi complet diferite din toate punctele de vedere. Am fost adesea pus la încercare în stabilirea echilibrului interior datorită faptului că atunci când am meci trebuie să îmi duc la îndeplinire sarcina de jucător şi de a contribui la victoria echipei mele cu orice preţ, deseori fiind nevoit să iau decizii şi să acţionez mai puţin “ortodox”,  lucruri care sunt în contrast cu misiunea de terapeut, care de altfel este exact opusul. Practic atât viaţa mea profesională de sportiv cât şi cea de terapeut este ca simbolul Ying şi Yang, scopul fiind echilibrul celor două lumi în care activez.

6. Ce consideri că a schimbat în “luptătorul apelor” din tine Reiki-ul – din punct de vedere al creşterii spirituale, armonizării cu sine şi cu Universul ? (Ghiţă Dunca este sportiv de perfomanţă, poloist – am lăsat acest detaliu la final).

              Cu ceva timp în urmă consideram că acel contrast între polo şi spiritualitate este ipocrizia vieţii mele, punându-mi de nenumarate ori sub semnul întrebării dorinţa de a mai activa ca sportiv, tocmai prin prisma faptului că nu mă mai consideram un luptător aşa cum am fost toată viaţa mea. Toate acestea până în ziua şi momentul în care am înţeles că, de fapt, în mine se dădea o lupta neîncetată – cu mine însumi şi cu statutul de luptător care nu disparuse, doar că lupta se ducea la alt nivel de conştiinţă. Voi rămâne în continuare războinic într-o luptă în care Învinsul va fi în acelaşi timp Învingător, o lupta în care Ego-ul şi negarea de sine  trebuie înfrânte pentru ca fiinţa aceea superioară din interior să se poată înălţa în ziua în care îşi va aminti cu adevărat cine este, de unde vine şi care este, de fapt, scopul întregii existente.

Iti place acest Articol? Share it!