duminică 18 noiembrie 2018,
REIKI CENTER Oradea

Ignoranta si egoismul

Ignoranta si egoismul

si egoismul sunt cauzele suferintelor si nefericirii omenirii.

Binecunoscutul autor autor al “ Sutra”, Patanjali, care a trait acum cateva mii de ani, explica faptul ca motivul de baza al nefericirii, constiente sau nu, este ignoranta veritabilei naturi proprii. Vor exista totdeauna tensiuni si nefericiri, intr-o forma sau alta, pana in momentul in care  fiinta nu-si cunoaste si accepta propria sa natura.

Patanjali afirma ca: “Ignoranta poate fi definita prin faptul de a privi drept nepieritor ceea ce este efemer, drept pur ceea ce este impur, drept fericire ceea ce este , drept sine ceea ce este non-sine”. Ignoranta este necunoasterea naturii veritabile a fiintei,iar aceasta este cauza profunda a nefericirii.

Mintea insasi este o sursa de ignoranta, pentru ca ea lucreaza pe principiul separarii si diferentelor. Ignoranta este treptat dizolvata prin patrunderea naturii mintii si, eventual, trecerea dincolo de minte, si de fapt mintea este aceea care realizeaza falsa identificare a constiintei cu mintea-. Atunci cand separarea constiintei de minte- este realizata, fiinta se indreapta spre distrugerea ignorantei sale fundamentale si deci a tuturor celorlalte cauze ale nefericirii.

Pantajali explica ca: “Egoismul poate fi definit ca fiind identificarea gresita a vazatorului (purusha) cu instrumentul minte-corp” , cu alte cuvinte ignoranta duce la . Din pacate oamenii se identifica in mod fals cu mintea-corp; acest lucru produce un puternic simt al individualitatii. Fiecare incearca sa-si impuna propria vointa asupra altora in scopuri pur egoiste si cauta satisfacerea placerilor personale cu orice pret, insa pretul este in general frustrarea si nefericirea, deoarece ego-ul nu poate fi niciodata satisfacut.

Asadar ego duce la aversiune fata de alte fiinte si atasament fata de lucrurile materiale. Aversiunea poate fi definita ca fiind repulsia fata de lucrurile lumii iar tasamentul poate fi definit ca fiind cautarea placerilor lumii. Aceste tensiuni, aversiunea si atasamentul, placerea si neplacerea, duc la un conflict continuu si nefericire in viata, deoarece situatiile vietii rareori, ca sa nu spunem niciodata, asigura satisfacerea nevoilor personale. Aceste placeri si neplaceri duc la frica de moarte, deoarece fiinta doreste si cauta in permanenta sa-si continue status-quo-ul in placere si individualitate totala.

Patanjali spune: “Frica de moarte este o forta inerenta si dominanta in toate fiintele, chiar si la cele foarte invatate”. Adica acest lant de cauze ale tensiunilor si nefericirii este foarte rational. Ignoranta duce la egoism, iar egoismul duce la placeri si neplaceri si acestea duc la frica de moarte. Trebuie sa realizam ca indepartarea ignorantei si a tuturor celorlalte tensiuni va duce la fericirea perfecta. Cum se face acest lucru? “Aceste cauze de nefericire pot fi anihilate prin resorbtia lor in sursa care le-a produs si prin indepartarea starilor mentale asociate, prin ”, astfel, tensiunile pot fi indepartate prin explorarea mintii cu ajutorul tehnicilor de meditatie.

Iti place acest Articol? Share it!

Despre Autor

Lasa un comentariu